Anemija, odnosno malokrvnost, je veoma rasprostranjeno, ali i delimično zanemareno oboljenje. Neophodno je pravovremeno lečenje kako bi se izbegle ozbiljne posledice po zdravlje. Najbezbednija i najefikasnija terapija za lečenje ove bolesti je “lekovima” iz prirode.

Budući da u pojavi anemije glavni “igrač” je gvožđe – par reči i o njegovoj ulozi. Gvožđe učestvuje u mnogim metaboličkim procesima u organizmu i jača otpornost prema infekcijama. U organizmu se nalazi oko 3 g gvoždja, žene ga imaju nešto manje u odnosu na muškarce. Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta i pola. Preporučeni dnevni unos za muškarce je 10 mg, a za žene 20 mg. A kada nema dovoljno gvožđa, poput domino efekta, slabe metabolički procesi, kompletan organizam slabi i razvija se anemija.

Najčešće vrste anemija

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije svaka peta osoba na planeti boluje od hipohromne anemije izazvane nedostatkom gvožđa, usled neodgovarajuće ishrane.

Ovo oboljenje počinje postepeno, organizam slabi, gubi se na težini i osoba se oseća malaksalo. Često se jasniji simptomi pojave tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do nesvestice, brzog umaranja, nepravilnog rada srca, opadanja kose, lomljenja noktiju, gubitka apetita, glavobolja, krvarenja iz nosa i desni.

Megaloblastna anemija nastaje usled nedostatak vitamina B12 i folne kiseline. Do njene pojave dolazi usled nepravilne ishrane, vegetarijanske ishrane, konzumiranja određenih lekova za epilepsiju, tokom trudnoće i dr.  U lečenju se koristi vitamin B12 u obliku injekcija kao i unošenje odgovarajućih namirnica bogatih ovim vitaminom.

Hemolitička anemija nastaje usled prekomerne razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Infekcije i uzimanje pojedinih lekova mogu biti uzrok ove bolesti. Simptomi su vrlo slični kao i kod drugih anemija. Genetska predispozicija takođe može biti jedan od uzroka pojave ovog tipa anemije.

Raznovrsna ishrana za lečenje anemije

Gvoždje se u organizam unosi putem hrane pa pravilna ishrana sprečava anemiju. Namirnice koje trebaju da preovlađjuju u vašoj ishrani: jaja, riba, pileće i ćureće meso, džigerica, pečurke, mahunarke, sušeno voće i zeleno lisnato povrće.

Namirnice koje su bogate bakrom potpomažu u apsorbciji gvožđa. Zato je preporučljivo jesti: sir, integralne žitarice, žumance, morske plodove, povrće zelene boje, sušene smokve, trešnje i kajsije. Takođe i namirnice bogate vitaminom C pospešuju apsorbciju gvoždja. Preporučljivo je uzimati vitaminske dodatke i piti ceđenu narandžu. Kuvanje namirnica u gvozdenim posudama povećava količinu gvoždja u hrani do 20 posto.

Jednolična ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola i kafe mogu biti uzročnici anemije kao i restriktivne dijete, nedovoljno unošenje svežeg voća i povrća i dr…

Namirnice “borci” protiv anemije

Kopriva je veoma bogata gvoždjem i narodna medicina je preporučuje kao lek za anemiju.

Brzi recept: Mladu koprivu skuvajte na vodenoj pari, iseckajte je i dodajte kiselu pavlaku, malo morske soli, mlevenog bibera, mlevenog muškatnog oraščića isitno iseckanog luka. Dodajte malo maslaca i ulja. Jedite nekoliko puta u toku dana uz redovne obroke po par kašika ovog jela.

Cvekla je možda i najbolji izbor kada je borba protiv anemija u pitanju. Bogata je vitaminima B12 i C, Sadrži gvođe i bakar. Lako se vari, može se konzumirati u neograničenim količinama.

Brzi recept: Oljuštite cveklu i sitno narendajte. Prelite sokom od limuna i medom. Ostavite da malo odstoji, a zatim iscedite sok. Pijte ga u gutljajima tokom celog dana. U startu pijte pola litre dnevno, a kada osetite poboljšanje smanjite na četvrinu litre.

Kada je anemija u pitanju – doručak je veoma bitan

Neka vaš doručak bude bogat gvožđem. U činiju stavite 5 kašika ovsenih pahuljica i prelijte sojinim mlekom. Dodajte dve kašičice kakaoa i kašiku mlevenih oraha. Pre doručka je poželjno popiti sok od ceđene narandže kako bi se pojačala apsorbcija gvožđa.

Obroci kod obolelih od anemije trebalo bi da u sadrže po neku namirnicu iz grupe mesa, jaja i ribe. Svaki obrok takođe treba da sadrži namirnice bogate vitaminom C i gvožđem. Izbegavajte kafu i crne čajeve.

Lečenje anemije je dugotrajan proces pa se prva poboljšanja mogu očekivati posle mesec dana, ali sa lečenjem treba nastaviti i narednih nekoliko meseci.