Da li vam se uvek dešava da započnete dijetu i ubrzo odustanete? Svaki put posle nekoliko dana skrenete sa puta i počnete da brljate, što vas dalje dovodi do gubitka volje i potpunog odustajanja od dijete? Da li ste jedna od onih osoba koja se neprestano bori sa kilogramima, a kada pogledate unazad shvatite da nijednom niste istrajali do kraja? Da li vam se svaki pokušaj da smršate završava neuspehom i dovodi vas do sve većeg razočaranja i pada samopouzdanja? Kada iskreno zavirite u sebe, shvatate da sama pomisao na mršavljenje za vas zvuči kao PAKAO, zbog čega svaku dijetu započinjete bez vere da ćete uspeti! Nikad niste 100% sigurni da će krajnji ishod dijete biti uspešan, ali ipak započinjete, jer tako pravdate sebe da ipak nešto činite povodom svog ružnog tela. Tako je i ovaj put, zar ne?

Bliži se leto, a vaša želja da opet započnete dijetu je nikada jača! Da ne biste i ovaj put priznali poraz, vreme je da konačno otkrijete gde grešite.

Upoznajte pet glavnih razloga zbog kojih ljudi najčešće odustaju od dijete i počinju da veruju da za njih nema pomoći jer im nijedna dijeta ne daje rezultate!

1. Praktično nemoguć unos kalorija

Prvi razlog zbog kojeg većina dijeta ne uspeva je taj što od vas zahtevaju da unosite veoma mali broj kalorija, a to podrazumeva da gladujete. Čak i mala deca povezuju reč dijeta sa terminom gladovanje. Niko ne voli da bude gladan. I oni najčvršći karakteri, pre ili kasnije prekrše dijetu, jer ma koliko su odlučni, nisu u stanju da fizički izdrže nadljudske napore i probleme koje gladovanje nosi sa sobom. Nažalost, nakon prekršaja u ishrani uvek se poljulja vera u sebe i sopstvene mogućnosti.

Pad motivacije dalje dovodi do još lošijeg emocionalnog stanja koje izaziva još veću glad, pa sledi naredni prekršaj u ishrani. Krajnji ishod ovog začaranog kruga je kompletno obustavljanje dijete. Jesmo li u pravu?
Evo zašto se to dešava…
Kada gladujete, vaše telo prelazi u poseban režim rada koji se naziva „režim preživljavanja“. Mala količina hrane koju telo dobija iz spoljašnje sredine dovodi do toga da telo misli da je u opasnosti (oskudacija) i brzo teži ka tome da uspori rad metabolizma, kako bi se sačuvalo od izumiranja. Isti režim preživljavanja je doživljavao pračovek koji je zbog nemaštine unosio manje od 700 kalorija u toku dana. Ako želite da skinete masne naslage, a ne da ih čuvate, ne smete da gladujete! Zbog toga morate imati odličan kalorijski plan. On je individualan, i određuje se na osnovu posebnih parametara – uzrasta, pola, fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja. Potrebno je da izračunate bazalni metabolizam i dobijeni broj umanjite za 20%. Ta metodologija će vam pomoći da dođete do broja kalorija za zdravo i postepeno mršavljenje. Nećete osećati glad, iscrpljenost i opterećenje. Štaviše, osećaćete se se sitim i imaćete energije za svakodnevne obaveze koje život nameće.

2. Jednolična ishrana

zena na dijeti

Još jedan veliki nedostatak konvencionalnih dijeta je nedovoljan unos nutrijenata – proteina, ugljenih hidrata, vlakana, minerala i vitamina. Proteini su potrebni za normalno funkcionisanje organizma. Minerali, vitamini i vlakna iz svežeg voća i povrća potrebni su za razne metaboličke procese, a ugljeni hidrati za proizvodnju energije, rast i razvoj. Stoga, sve ove hranljive materije moraju ravnomerno biti zastupljene u vašem jelovniku. Mnoge dijete ne uspevaju, upravo zbog ovoga – zahtevaju da praktično ne jedete „ništa“, ili da potpuno eliminišete određenu vrstu hrane. Savetuju vam da jedete ili samo voće i povrće, zbog čega ćete stalno biti gladni, ili samo proteine – gde ćete, iako siti, potpuno poremetiti svoj metabolizam. Kada telu nešto nedostaje, ono će stalno tražiti da ga namirite (osećaj gladi). Budite sigurni da ovaj nutritivni disbalans ne može dovesti do vitke linije na duge staze. Naprotiv, doživećete jo-jo efekat i dobijaćete na težini, a ako ovakav način ishrane potraje, možete ozbiljno ugroziti svoj imuni sistem. Zbog toga predlažemo da jedete svu hranu, umereno i bez preterivanja, kao i da povećate fizičku aktivnost. Neka vam zdrav način ishrane postane način života, a, a ne samo kratkoročan izazov!

3. Manjak vremena, višak obaveza

manjak vremena

Ko od nas svakoga dana ima sat vremena za spremanje obroka? Ako ste zaposleni, imate decu i još milion drugih obaveza, namensko kuvanje svakog obroka naprosto nije izvodljivo! Nažalost, mnoge dijete zahtevaju ovakav način ishrane, da bi dale rezultate. Ako ste prinuđeni da po celi dan pripremate sebi hranu, nije ni čudo što vam ne uspevaju!

Budite uporni u pronalaženju dijete koja se uklapa sa vašim stilom života. Dobro rešenje može biti dijeta 8 sati u kojoj se jede praktično sve. Tako nećete osećati teret novog načina ishrane i nećete u njemu pronalaziti opravdanje za novi neuspeh. Ako i dalje imate poteškoća – moraćete bolje da se organizujete. Planirajte obroke! Na primer – smislite šta ćete sutra doručkovati, ručati i večerati. Kada nađete vreme u toku dana, pripremite jelo unapred. Nekada, kada imate više vremena, pripremite više takvih obroka, pa iskoristite blagodeti friza. Kad god se nađete u sličnoj situaciji, samo odmrznite pripremljeni obrok i problem je rešen!

4. Dijeta na (pre)duge staze

Skoro svaka dijeta vas ohrabruje da dugoročno promenite način ishrane. To je ispravan stav. Ipak, ako je vaš plan dijete sačinjen tako da traje mesecima, to ne zvuči previše ohrabrujuće. Misleći na dane i mesece koji su pred vama, zaboravljate na one koji su već uspešno prošli. Ako ste skloni ovakvom razmišljenju, i ako ste suviše nestrpljivi, najbolje je da pronađete dijetu sa određenim trajanjem. Dve nedelje je optimalno trajanje dijete jer toliko je potrebno da se uspostave dobre navike u ishrani. To je takođe dovoljan period da se vide dobri rezultati koji vas ohrabruju da nastavite. Naravno, ciklusi su tu da se ponavljaju. Nakon prvog uspešnog kruga, lakše ćete „istrčati“ i svaki sledeći. Poznajemo mnoge ljude kojima je vojnička dijeta od 3 dana pomogla da smršaju, baš zbog toga što traje samo 72h.

5. Nedostatak volje

Biti odlučan i istrajan kada je u pitanju gubitak kilograma, nije lako. Kada počnete da jedete na određen način koji najčešće isključuje omiljenu hranu koju ste do tada jeli, hteli vi to ili ne, počinjete da mislite o njoj non-stop. Pojačava se žudnja za nekim namirnicama, a vaša izdržljivost i volja stavljaju se na ispit. Nije lako držati dijetu. Ali, treba pronaći nešto što će vas konstantno motivisati, što će vas uvek podsećati zašto ste na tom putu i kuda idete. Često je dobar potez da u dijetu krenete jer ste nekome obećali, ili zbog nekoga iz porodice. (npr zbog dece). Neverovatno je koliko volja da se dokažemo, ili da damo sve od sebe za drugoga može da podstakne čoveka da uradi stvari koje bi mu inače teško pale.

Istovremeno, ne zaboravljajte odakle ste pošli i gde ne želite da se vratite. Možda je najveći motiv upravo taj – stara slika sebe.

Dobra ideja je da pratite uspeh svoje dijete. Jednom nedeljno ili barem jednom u dve nedelje, izmerite količinu masti u organizmu i svoje obime. Svi znamo za čuveno stagniranje u gubljenju kilograma kada dodatno oslabi volja da nastavimo. Ipak, kada vidimo da smo izgubili upravo masti kojih najviše želimo da se oslobodimo, naša volja će sigurno ojačati i pomoći nam da ostanemo na pravom putu.

I šta sada?

Puno je faktora koji su otežavajući kada smo na dijeti. Ali, njenim pravilnim izborom, adekvatnom količinom kalorija i ravnomernim unosom hranljivih materija, olakšaćete sebi ovaj proces. Pored ovoga, svoj organizam učinićete zdravim i snažnim. A to je upravo ono što treba da bude vaš cilj. Ne zaboravite da pročitate našu rubriku dijete kako biste se odlučili za najbolju.