DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredio: DN Tim
redakcija Dijeta.net-a

Sprečite opadanje kose

 

Svako ko pati od gubitka kose može vam reći da nema stvari koju ne bi uradili da povrate gustu i zdravu kosu. Gubitak kose nije samo problem kod muškaraca, već i kod žena. Iako je dosta češći problem kod muške populacije, žene takođe pate od problema sa kosom, pa im se kosa vremenom proredi ili čak dođe do ćelavosti. Najčešći oblik gubitka kose kod žena je androgenetska alopecija, poznatija kao ženska ćelavost. Kod žena gubitak i proređivanje kose se prvo javlja oko središnjeg dela glave.

Sprečite opadanje kose

Tri saveta za prirodnu prevenciju gubitka kose kod žena

1. Pravilna ishrana – Vitamini B, C i E se smatraju veoma bitnim za zdravu kosu. Dok minerali kao što su cink, gvožđe i magnezijum, kao i Omega 3 masne kiseline pomažu održavanju zdrave kose.

2. Koristite biljke - Aloe vera i ruzmarin šamponi mogu biti lekoviti za određene poremećaje koji uzrokuju gubitak kose. Takođe, kopriva je prirodni lek koji blokira DHT koji slabe kosu.

3. Redovno masirajte kožu glave i vežbajte – Zdrava cirkulacija krvi od suštinskog je značaja za obezbeđivanje hranljivih materija za kožu glave. Generalno, redovno vežbanje i aktivnost je osnova za dobru cirkulaciju u celom telu.Simptomi

Kosa počinje da se tanji oko vrha glave. Proređivanje i gubitak kose vremenom se mogu povećati, ali nastanak ćelavosti kao kod muškaraca je malo verovatan. Drugim rečima, žene koje gube kosu zbog ćelavosti će imati znatno više kose nego muškarci sa istim problemom. Prednji deo kose praktično ostaje netaknut, dok će kosa postepeno postati tanja na vrhu glave i sa strane.

Uzroci

U najčešćem tipu opadanja kose, nasledna androgenetska alopecija, ljudi prvo gube kosu na prednjem delu glave, iznad čela, a zatim i na vrhu glave. Kosa uglavnom ostaje jaka oko ušiju, sa strane i na potiljku. Ostali uzroci opadanja kose mogu se ispoljiti na različite načine. Na primer, trihotilomanija (impulsivno čupanje kose) ili alopecija areata (pad imuniteta na određenim delovima kože glave) dovode do gubitka kose na ograničenom području, dok stres i neki lekovi za posledicu imaju gubljenje pramenova kose.

Sprečite opadanje kose

Ostali uzroci gubitka kose kod žena

Dok se gubitak kose kod žena obično povezuje sa ženskom ćelavosti, postoje i drugi mogući uzroci koji treba da budu uzeti u obzir:

  • Hormonski problemi, koji uključuju lučenje previše testosterona ili problem sa lučenjem hormona štitaste žlezde;
  • Kožne boleseti koje mogu trajno oštetiti koren dlake;
  • Gubitak kose takođe može doći usled traumatničnih promena koje telo doživljava, kao što su rađanje deteta, neuhranjenost, velike operacije, velike količine stresa ili drugog medicinskog stanja ili bolesti. Ovo je poznato i kao telogeni efluvijum;
  • Medicinski tretmani, posebno hemoterapije, mogu izazvati gubitak kose kod žena.Testovi i dijagnoze

Kako bi znali da je uzrok gubljenja kose ženska ćelavost, lekar vas mora detaljno ispitati, kako bi isključio ostale uzroke ovog problema. Mora se detaljno ispitati način gubljenja kose, izgled kože glave, kao i područja gde kosa opada. Lekar takođe mora proveriti da li imate previše androgenih ćelija.

Višak androgenih ćelija:

  • Povećan rast dlaka na delovima tela kao što su lice ili predeo oko pupka
  • Promene u menstrualnom ciklusu
  • Proširenje klitorisa
  • Razvoj akni po telu

Lečenje i prevencija

Trenutno, ne postoji poznati način za prevenciju ženske ćelavosti. Gubitak kose kod žena, prouzrkovan ženskom ćelavosti može postati trajan, ako se ne leči. U nekim slučajevima, žene se mogu osećati prijatno i nakon proređivanja kose, pa zaobilaze bilo kakve tretmane. Oblik lečenja koji je popularan je transplatacija kose. Ovom procedurom se uzimaju delovi kose sa mesta gde je kosa ostala gusta i stavljaju se u oblasti gde je koža glave ćelava. Iako kosa nikada više ne može biti bujna kao ranije, ovim tretmanom se mogu pokriti mesta ćelavosti.

U sledećem članku više detalja o pravilnoj ishrani koja sprečava opadanje kose i pomaže u njenoj obnovi.

 


 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.