DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Autor: Nataša Veselinović,
psihoterapeut i edukator psihodrame Instituta za psihodramu

Psihodrama i dijeta


Marketing Povezano sa: Psihodrama

Psihodramska grupa podrške (OSOBAMA NA DIJETI)

Grupa koja okuplja osobe koje su na istom zadatku svojim pravilima funkcionisanja omogućava stvaranje sigurnog mesta za istraživanje, dovoljno podržavajućeg za svakog člana, jedinstvenog sa svim svojim manama i vrlinama. Poštovanje različitosti i otvorenost za slušanje i razumevanje drugog koji ima sličan problem, ali potpuno drugačiji uzrok i pristup rešavanju može pokrenuti na razmišljanje o sebi i sličnosti različitih.

Suština psihodramske grupe podrške osobama koje drže dijetu je potreba da se na jednom mestu nađu osobe koje imaju zajednički cilj: nalaženje zdravijih načina zadovoljenja potreba, zdravijih obrazaca ponašanja, omogućavanje rasvetljavanja individualnih uzroka gojaznosti i nalaženje rešenja problema na individualan način i za konkretnu osobu. Grupa ljudi na zajedničkom zadatku može pružiti mnogo podrške, ali i omogućiti svakom da nađe sopstvene puteve rešavanja problema i mogućnost prihvatanja sebe "onakvog kakav jesam".

Grupa podrške, koja je ujedno i psihodramska iskustvena grupa - za psihološku pomoć i podršku osobama koje žele da promene svoj način ishrane, regulišu telesnu težinu, drže dijetu,... Zajednički imenitelj svih članova grupe bi bio želja da uz pomoć osoba sličnih interesovanja dostigne cilj koji se odnosi na rešavanje problema vezanih za ishranu. Grupa osoba koje imaju slična iskustva može biti od presudne vaznosti za osobu koja se suočava sa određenim problemom. Samo saznanje da nisi sam i da nije to samo tvoj problem smanjuje tenziju i omogućava pristup problemu sa neke druge strane. Razumevanje, podrška i pomoć grupe olakšavaju suočavanje sa pogrešnim načinima, nudi nova viđenja i puteve rešavanja problema.

Problemi i poremećaji ishrane uvek imaju psihološku pozadinu. Hrana dobija značaj koji zaista nema i predstavlja neku relativno uspešnu zamenu za "psihološku glad". Osobe se obraćaju za stručnu pomoć onda kada utoljavanje "gladi" postane estetski, zdravstveni problem ili jednostavno prestane da funkcioniše u psihološkom smislu. Nekada osobe jednostano vole da jedu, nedostaje im umerenost i žele da svoj hedonizam pomire sa realnim telesnim i zdravstvenim potrebama.

Zajedničko ovim osobama može biti mnogo toga, ali i samo teskoća u regulisanju telesne težine.

Osnivanje grupe podrške za osobe koje žele da oslabe i žele da iskoriste pomoć osoba koje imaju isti cilj, žele da uz njihovu pomoć rade na sebi, na usvajanju novih, zdravijih načina ishrane i odnošenja prema sopstvenom telu, kao i na uočavanju pogrešnih ili nezdravih dosadašnjih načina rešavanja problema psihološke prirode.

Grupu podrške često vode osobe koje imaju licno iskustvo u rešavanju problema sa kojim se članovi grupe suočavaju, uz posebnu edukaciju za grupni rad. Naše je mišljenje d je rad grupe podrške četo na granici podrške, savetovanja i psihoterapije, stoga je najbezbednije da vođa grupe bude osoba koja je psihotrapeut, posebno senzibilisan za grupnu tematiku i stručan za oblast savetodavnog i psihoterapijskog grupnog rada. Terapeut vodi racuna o uspostavljanju i održavanju granica grupe, uspostavljanjem grupnih pravila koja obezbeđuju stvaranje i održavanje atmosfere poverenja, kohezije, bliskosti, otvorenosti za sve članove grupe.

Potrebno je omogućiti svakom članu grupe sigurno mesto za psihološko istraživanje, nalaženje i dobijanje pomoći i podrške, bez opasnosti od povređivanja u svakom smislu te reči i opasnosti da grupa istražuje ono za šta nije namenjena. Grupe podrške, kao i savetodavne grupe mogu da se bave, i često se i bave, psihoterapijom u pravom smislu te reči, iako njoj nisu namenjene. Ipak je važno i u situacijama dobijanja dodatne koristi znati ostati u oblasti ugovorenog osnivanjem grupe.

Iako je grupa koja se osniva namenjena prvenstveno psihološkoj podršci njenim članovima, omogućeno je produbljivanje rada na temama bliskim ostalim članovima.

Psihodramski psistup omogućava oživljavanje, otelotvorenje i proradu problema te iskušavanje novih načina, pristupa i rešenja uz pomoć članova grupe. Fokus je na odnosima sa važnim osobama i uspostavljanju zdravijih obrazaca ponašanja i ponovnoj izgradnji odnosa sa drugima na zdravijim osnovama.

Grupa se obično sastaje jednom nedeljno, u vreme koje odgovara svakom članu grupe i traje uvek 2.5 h. Grupa funkcioniše kao poluotvorena, odnosno sa stalnim članovima. Kada jedan član ode, upražnjava se mesto za novog člana.

Prisustvo je obavezno, odnosno svaki član mora ukoliko ne dolazi da obavesti vođu grupe, jer grupa računa na njega. Napuštanje grupe se najavljuje i prorađuje na narednih 4-5 seansi. Nije dozvoljeno povremeno dolaženje ili samo posećivanje grupe. Vođa grupe procenjuje buduće članove o tome da li mogu da budu u grupi, koliko oni mogu doprineti radu grupe i koliko oni mogu dobiti od grupnog rada. Nakon procene od strane terapeuta potencijalno članstvo se najavljuje grupi koja odlučuje o njegovom prijemu. Moguće je da grupa usvoji neka svoja pravila funkcionisanja sa kojima se svi moraju složiti i poštovati ih: kao npr- nema pušenja, telefoniranja, jela tokom grupnog rada.

Psihodramsku grupu podrške osobama koje drže dijetu vodi ECP psihoterapeut Nataša Veselinović, psihoterapeut i edukator psihodrame Instituta za psihodramu i psihoterapeut Pedagoškog savetovališta.

Prijava za članstvo u grupi i dobijanje svih potrebnih informacija se obavlja na tel:
064/22 95 405 ili na Email natalijaivanovna@gmail.com
 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.