DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredila: Andjela
saradnica Dijeta.net-a

Poremećaji u ishrani

 

Uvod

Prejedanje (Big Eating Disorder), Anoreksija (Anorexia nervosa) i Bulimija (Bulimia nervosa) su oblici psihosomatskih poremećaja u ishrani. Najčešće se javljaju kod adolescenata i mlađih odraslih osoba, mada poslednja istraživanja pokazuju da se javljaju takođe kako kod dece tako i kod osoba starije dobi. Pojavljuju se u svim strukturama društva a najčešće industrijski razvijenoj, bogatoj, potrošačkoj zapadnoj strukturi društva. Za njihovu pojavu i održavanje, potrebna je integracija individualnih psiholoških (na prvom mestu), porodičnih, socijalnih i genetskih faktora.

"Idealna" figura

Često smo svedoci, kako moćne industrije hrane, farmacije i mode utiču na stvaranje slike "idealne" figure. Ova pojava utiče na sve strukture društva, a najviše na srednju klasu željnu napretka na društvenoj lestvici.

Takođe smo svedoci poruka masmedija koji stvaraju sliku uspešne devojake slične "barbici", punjene silikonom na raznim delovima tela kao i vađenjem rebara (da bi se dobila vitkija figura).

Sa druge strane prikazuju se "slike" gde se srećna porodica okuplja oko punog stola hrane sa porukom, porodica + hrana= sreća, blagostanje, ljubav...

Svaka osoba koja boluje od poremećaja ishrane, teži ka samouništenju sopstvenog zdravlja, praktikujući držanje nepravilnie dijete, uzimanjem neproverenih dijetetskih preparata kao i nepravilnom konzumiranjem preparata, "čišćenjem" organizma (laksativi, diuretici, klistir...), određivanjem sopstvene idealne težine koja uglavnom vodi u bolest.

Osnova poremećaja ishrane je gubitak kontrole i tada u želji da kontroliše jedino što joj je preostalo okreće se "kontroli" fizičkog izgleda. Na gubitak kontrole misli se prvenstveno na osećaj da se sve dešava bez njene volje i da ništa u životu ne može kontrolisati što vodi gubitku samopouzdanja, samopoštovanja, depresiji, osećaju bezvrednosti... Tada nastaje prejedanje i bulimija sa jedne strane "medalje" a anoreksija sa druge.

U svim oblicima poremećaja u ishrani, potrebno je konsultovati lakara i tada kreće borba kombinovanjem lečenja sručnjaka više profila. Bitno je takođe edukovati i roditelje određene osobe, kao što je poželjno pristupiti i porodičnoj terapiji.

Čitajte više o Prejedanju >>

Čitajte više o Bulimiji >>

Čitajte više o Anoreksiji >>


 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.