DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredila: Andjela
saradnica Dijeta.net-a

Poremećaji u ishrani

povezano sa: anoreksija, bulimija

Prejedanje

Big Eating Disorder (prejedanje) je poremećaj kod koga je karakteristično uzimanje velike količine hrane tokom obroka u epizodama, koje se dešava najmanje dva puta nedeljno. Pod velikom količinom hrane podrazumeva se da je to količina koju druga osoba, slične dobi i građe, nisu u stanju da pojedu u kraćem vremenskom roku.

Ovaj poremećaj u ishrani identifikovan je 1959. godine ali je zvanično priznat 1994. godine. Prejedanje je psihosomatski poremećaj, što znači da se prejedanjem želi potisnuti neka neprijatna emocija. Ta emocija može biti prepoznatljiva za osobu, ali isto tako može biti i neprijatna emocija (ili više njih) toliko duboko potisnuta da sem uz vođenje stručne osobe, ne moče ni da je prepozna. BED je sličan opsesivno-kompulzivnom poremećaju. Istraživanja nas upućuju na to da je ovaj poremećaj posledica uslovljavanja i učenja posebnog obrasca ishrane još iz najranijeg detinjstva. Česti smo svedoci da roditelj hranom umiruje dete. Ovo je začaran krug utehe od svakodnevice, stresa, depresije, nemoći itd, koja kreće sa epizodama prejedanja a nastavlja se sa mržnjom prema samom sebi. Tu se krug zatvara i okreće, sve dok osoba ne shvati da ima problem, a samim tim potrazi stručnu pomoć.

Posledice ovog poremećaja su uglavnom gubitak samopoštovanja, depresije... Dolazi do velike telesne težine koja pokreće osećaj sramote i povlačenje u sebe. Sprovodi razne dijete, uglavnom nezdrave gde jo-jo efekat pojačava beznađe.

Ovaj poremećaj se leči prvenstveno psihoterapijom i kada se dođe do određenog pomaka u spoznaji sebe, ukljucuju se i ostali lekari kao na primer nutricionisti koji treba da ukažu kako na nepravilnost ishrane tako i da poduči osobu zdravoj ishrani.

Čitajte više o bulimiji >>>

Čitajte više o anoreksiji >>>


 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.