Dijeta.net • Pogledaj temu - Xenical - lek (kapsula) protiv gojaznosti.
 home

Dijeta.net

Pravo mesto za sve buce i one druge
Danas je 22 Feb 2017, 17:09


Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2008, 05:28 
Autor Prof. Dr Slobodan Antić

Gojaznost predstavlja hroničnu bolest, koja se definiše kao porast telesne težine na račun povećanja sadržaja masti u organizmu. Najbolji parametar za procenu uhranjenosti je indeks mase tela, koji predstavlja odnos telesne težine (mase) u kilogramima i visine u metrima na kvadrat (m2). Ukoliko je ovaj indeks veći o 25 govori se o povećanoj težini, a ukoliko je veći od 30, o gojaznosti. gojaznost predstavlja značajan faktor rizika za nastanak koronarne bolesti srca, dijabetesa, nekih malignih i drugih bolesti. Posebno značajan faktor rizika predstavlja centralni (abdominalni) tip gojaznosti, koja se definiše kao obim struka veći od 88 cm u žena i 102 cm u muškaraca. Učestalost gojaznosti u svetu stalno raste, tako da se govori o epidemiji gojaznosti. Uporedo sa porastom broja gojaznih raste i učestalost pratećih bolesti, među kojima se po svom značaju izdvajaju kardiovaskularne bolesti i dijabetes. gojaznost je hronična bolest kompleksne etiologije i posledica je genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine, ali ima i podataka da masti u ishrani predstavljaju značajan dodatni faktor. Dijeta sa puno masti ima nepovoljan efekat na lipidni profil i doprinosi insulinskoj rezistenciji. Kratkotrajni gubitak težine se postiže relativno lako, ali je održavanje gubitka težine u dužem vremenskom periodu znatno teže postići.

gojaznost je glavni faktor rizika za koronarnu bolest. Postoje jasni podaci da se rizik gojaznih osoba i osoba sa viškom težine može smanjiti promenom načina života (life style) i smanjenjem faktora rizika. Umeren gubitak telesne težine od 5-10% je udružen sa klinički značajnim poboljšanjem kardiovaskularnih faktora rizika koji su udruženi sa gojaznošću, uključujući lipide plazme, glukoznu toleranciju i krvni pritisak. Gubitak težine je zato primarni cilj u prevenciji gojaznih i pojačano uhranjenih osoba.

Konvencionalne metode za smanjenje telesne težine uključuju dijetnu i bihevioralnu terapiju. Mada se kratkotrajni gubitak u težini može postići modifikovanom dijetom vrlo mali broj pacijenata je u stanju da održi gubitak težine i poboljša kardiovaskularne faktore rizika samo promenom načina života. Zato postoji potreba za efikasnom farmakoterapijom koja će delovati na multifaktorijalne kardiovaskularne faktore rizika.

Lečenje gojaznosti i drugih faktora rizika za kardio-vaskularnih bolesti je od velikog medicinskog, društvenog, ali i ekonomskog značaja. U lečenju gojaznosti na prvom mestu je promena načina života, odnosno umerena redukciona (sa redukcijom 500-800 Kcal dnevno) dijeta sa manje masti u ishrani, i povećanje fizičke aktivnosti.Ukoliko se dijetom i fizičkom aktivnošću ne može p ostići smanjenje telesne težine mogu se primeniti lekovi. Različiti lekovi se primenjuju u lečenju gojaznosti od pre 50 godina, ali je velika većina ovih lekova zbog brojnih neželjenih efekata izasla iz upotrebe.

Xenical (orlistat) inšibiše aktivnost gastrointestinalne lipaze smanjenjem apsorpcije masti za 30%. Dugotrajne kliničke studije sa Xenicalom su uključile na hiljade bolesnika.

Terapija sa Xenicalom u kombinaciji sa blago hipokalorijskom dijetom dovodi do značajnog poboljšanja kardiovaskularnih rizika u gojaznih osoba. U kliničkim studijama pacijenti tretirani Xenicalom postižu značajno veći gubitak u težini od onih koji su samo na dijeti. Xenical ima i dodatni direktni efekat na sniženje holesterola koji je nezavisan od redukcije težine.

xenical.jpgLekovi za lečenje gojaznosti (orlistat), posebno u osoba sa dodatnim rizicima (dijabetes) nalaze
se na pozitivnoj listi u mnogim zemljama sveta. Orlistat (Xenical®) je efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti. Orlistat deluje lokalno, u crevima, inhibišući enzim gastrointestinalnu lipazu, čime se oko 30% dijetnih masti, neresorbavano eliminiše iz organizma. Brojne, dugotrajne, multicentrične, duplo slepe studije su pokazale da orlistat dovodi do značajnog gubitka telesne težine, pri čemu ima povoljan uticaj i na druge faktore rizika za srčane bolesti.

Ranije studije, na manjem broju ispitanika, su ukazivale da orlistat davan gojaznim osobama, pored redukcije telesne težine, dovodi i do smanjenja LDL holesterola. Studije ukazuju da je umereni gubitak telesne težine od 5-10% udružen sa smanjenjem faktora rizika, koji je iznad očekivanog prema stepenu smanjenja telesne težine. Dolazi do pada triglicerida i apolipoproteina B bez obzira kakav je gubitak težine postignut. U toku gubitka težine HDL holesterol opada, ali kada se telesna težina stabilizuje raste, i dovodi do značajnog smanjenja holesterol/HDL holesterol odnosa.

Xenical efikasno smanjuje holesterol. Drugi metabolički faktori rizika koji su poboljšani su trigliceridi koji padaju, kao i apo-B i HDL holesterol koji raste, proporcionalno stepenu gubitka težine i smanjenja abdominalne masti. Insulinska senzitivnost se poboljšava, a krvni pritisak pada.

Dugotrajni tretman Xenicalom se dobro podnosi, minimalni broj pacijenata prekida terapiju zbog očekivanih prolaznih gastrointestinalnih neželjenih reakcija uzrokovanih delimičnom inhibicijom absorpcije masti. Farmakološki efekti Xenicala mogu ohrabriti pacijente da sarađuju u dugotrajnoj redukciji masti u ishrani. Način dejstva Xenicala za razliku od lekova protiv gojaznosti sa centralnim dejstvom garantuje bezbenost što se tiče neželjenih kardiovaskularnih događaja.

Zaključak

gojaznost, posebno centralna, sama po sebi, predstavlja značajan faktor rizika za kardiovaskularnu bolest, ali zbog udruženosti sa drugim faktorima rizika, kao što su poremećaji lipida, hipertenzija, hiperglikemija (intolerancija glikoze i dijabetes) rizik se značajno povećava. Xenical (orlistat) predstavlja efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti, koji dovodi do klinički značajne redukcije telesne težine, ali i svih drugih udruženih faktora rizika za kardiovaskularnu bolest.

Xenical (orlistat) se može preporučiti kao lek izbora u terapiji gojaznosti, a najbolji efekat se postiže uz odgovarajuću dijetu i fizičku aktivnost koja prati terapiju (Xeni-line program).Vrh
  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2008, 08:20 
OffLine
Profesionalac
Profesionalac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Okt 2007, 14:37
Postovi: 1497
Prilikom moje posete centru za prevenciju, kada sam dobila , Dr mi je rekla da se nakon dve nedelje sprovođenja ove dijete uključuje farmakologija: metformin ili xenical.
Xenical je, što se mene tiče, odmah isključila s obzirom da sam zaposlena žena, a kao što je Lilit navela, prilikom upotrebe xenicala dolazi do većeg pražnjenja organizma što baš i nije zgodno kada ste na poslu da trčkate stalno do toaleta, a pošto se prilikom upotrebe xenicala mora strogo voditi računa o unosu masti, znači odredi se koliko gr masti sme dnevno da se unese i ako ga premašite i za jedan jedini gram, ond bolje da stavite pelene jer su velike šanse da ne stignete na pravo mesto. Znači ovo je priča Dr na osnovu iskustva njenih pacijenata.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2008, 14:16 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 15:30
Postovi: 25
Lokacija: Cardak ni na nebu ni na zemlji...
Ovaj lek deluje tako da blokira apsorpciju masti iz hrane koju smo uneli.Znaci vezuje mast koja se onda u tecnom obliku izbacuje napolje(mozda sam se ruzno izrazila ali cisto da oni koji planiraju da koriste ovaj lek mogu da znaju sta ih ocekuje,stoga sumnjam da ce i pampers pomoci he).A kako eliminise masti iz unete hrane znaci da organizam pocinje da trosi svoje zalihe i na taj nacin moze dovesti do smanjenja telesne tezine.Elem pomoci nema puno ako nam se ishrana zasniva na UH,nego pomaze kod jako masne hrane...

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wPCyj2Z/]
Slika
[/url]

Prvi cilj......69kg


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2008, 11:17 
OffLine
Profesionalac
Profesionalac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2008, 11:38
Postovi: 2308
Lokacija: Vršac
jel to znači da je ovaj preparat ipak delotvoran, ili mi se čini??? :)


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: xenical
PostPoslato: 01 Apr 2008, 16:44 
mozda cu razbiti necije iluzije o vom leku...pila sam ga 6meseci...uh koliko je to para jaoj i ...nista verujte nista...samo rupa u kasiki rafeslus na ustima....i to je to


Vrh
  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2008, 20:19 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2007, 22:38
Postovi: 47
Lokacija: Beograd
Meni ga je doktorka preporucila kada sam krenula sa dijetom. Kupila sam ga, pipila par kapsula i sad mi stoji u ormanu. Dosta sam smrsala, pogotovo u tom pocetku, ali ne znam da li su one imale ikakav uticaj. Kada sam poslednji put bila kod doktorke, pitala sam je jel da nastavim sa njima, a ona mi je rekla da meni vise ne trebaju, da poklonim nekome ko ima dvadesetak kg vise od mene..Kaze da se preporucuju iskljucivo jako, jako gojaznim osobama, a ja kao vise u tu grupu ne spadam :zuba: ma da...inace, nisam imala uzasne propratne pojave, ali neprijatne jesam...

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wYdf1Bi/]
Slika
[/url]


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2008, 11:33 
OffLine
Amater
Amater
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2008, 00:50
Postovi: 214
Lokacija: Vrsac
pila sam te tablete.
vrlo,vrlo,vrloooooo neprijatno iskustvo.
mozda se i mrsavi od njih,ali mrsavljanje nije vredno toga.

_________________
o slabosti,majko gojaznosti...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 21 Dec 2008, 01:02 
OffLine
Amater
Amater
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2008, 20:15
Postovi: 152
Lokacija: beograd
Pila sam te tablete za koje mi je drugarica ispricala da su cudo.
Placala sam 1500 din za samo 1 tablu tih tableta.Nisu mi nista pomogle i ne mogu da prezalim koliko sam para bacila. Cak mi je apotekarka rekla da je to jedini LEK za mrsavljenje koji preporucuju lekari. Moje iskustvo je takvo, da vise ne pijem nikakve preparate, niti rigorozne dijete. Samo pravilna ishrana.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2009, 01:58 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2008, 00:36
Postovi: 16
ja sam danas kupila ksenikal..apotekarka je toliko bila ljubazna da mi nije rekla ni kako se konzumira i koliko se uzima na dan..mozete li mi pomoci?


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2009, 15:46 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Okt 2007, 18:47
Postovi: 1111
Lokacija: Novi Sad
Majana, nemaš ticker, pa ne znam koliko imaš kilograma. Je si li sigurna da je xenical dobar lek za tebe?

Koliko sam ja našla, xenical se uzima tri puta dnevno po jedna kapsula (od 120mg), uz glavni obrok koji sadrži masnoće (doručak-ručak-večera)

takođe, xenical sprečava apsorpciju nekih elemenata iz hrane uz masti, pa bi valjalo da uzmeš neke suplemente koje bi trebalo da piješ 2 sata pre xenical-a.

Nadam se da sam pomogla. A za apotekarku :010:

_________________
SlikaVrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: moje iskustvo
PostPoslato: 16 Jan 2009, 21:37 
OffLine
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Jan 2009, 02:45
Postovi: 2
cao svima, ja imam 18 godina ali imam dosta iskustva sa dijetama...naime, ksenikal sam pila jer mi ga je drugarica preporucila i efekti su nikakvi za mrsavljenje bili,makar za mene, jer ja sam bila ubedena da ako ga popijem posle bilo kakvog obroka(slatkisi,masna hrana,itd...) da ce on sve to istopiti....ali to nije tako...hehe:)

mislim da je to dobar dodatak dijeti nutricioniste kada se unosenje masti kontrolise i kada idete svake 2 nedelje na kontrole:)

pozzdravi


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2009, 10:36 
OffLine
Još malo pa profi
Još malo pa profi
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2008, 11:31
Postovi: 950
Lokacija: Beograd


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16 Avg 2009, 00:06 
OffLine
Profesionalac
Profesionalac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2009, 22:08
Postovi: 4569
Lokacija: Zemun
I ja sam pila xenical, bez ikakvih rezultata. Istovremeno sam pazila na ishranu, ali nisam brojala kalorije, a sto se tice fizicke aktivnosti, jedino hodanje, a posao mi je takav da sedim u kancelariji od poladevet do polapet, pa smaranje u prevozu, sat vremena, kome je posle toga do bilo kakve ozbiljnije aktivnosti.
Drago mi je da ima onih kojima je pomogao, ali ako se toliko plati, da se uz njega gladuje i preznojava, onda to mozemo i bez leka, zar ne?

_________________
http://nena3110.blogspot.com

Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 30 Dec 2010, 01:55 
OffLine
Profesionalac
Profesionalac
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2009, 04:23
Postovi: 3341
Lokacija: Beograd
Iz danasnjeg Pressa .... http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... 4%87a.html
Kriv lek za mršavljenje

- Procenat izlečenja, ako pacijent ima davaoca da se uradi transplantacija koštane srži, izuzetno je visok. Najbolje je da to bude srodni davalac, brat ili sestra. Ako ga nema, postoji banka davalaca u Nemačkoj i Italiji. U suprotnom, pacijent se leči transfuzijom krvi i trombocita od koje se štiti od infekcija. Ona se, naravno, primenjuje dugo vremena - kaže dr Đokić.

Kako nezvanično saznajemo, vlasnik Pinka je unazad tri godine uzimao lek za mršavljenje „ksenikal", koji je registrovan i u Srbiji. On je opasan ako se uzima u dužem vremenskom periodu, pa čudi da to Mitrović nije znao. Dr Đokić kaže da su upravo lekovi najveći krivci za aplastičnu anemiju.

- Da li lekovi za mršavljenje mogu da dovedu do ove anemije teško je odgovoriti, jer ne znam koje sve sastojke sadrže. Činjenica je, međutim, da mnogi lekovi mogu da mogu da dovedu do ove bolesti, što opet sve zavisi od organizma i preosetljivosti osobe na njih. Neki od tih lekova su i „hloramfenikol", „penicilin", „sinacilin"..


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 09 Maj 2011, 10:37 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 14:03
Postovi: 16
Lokacija: BGD
odlučila sam da počnem i to da konzumiram,od sutra! :013:

_________________
Ja u stvari nisam debela,samo tako izgledam!!!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker