Meni se takvi edemi po nogama (stopala, a ponekad i sve do kolena) stvaraju od promene klime, mislila sam uvek da je od sedenja u autobusu, ali pre dve godine sam posle mora probala s bronalom (Lass mi dala ideju) i otok spade odmah.

Jedne godine uopšte nisam mogla da hodam nekoliko dana koliki je bio otok, užas.

Ne znam jesi li pratila da li ti antialergeni umanjuju taj problem... ja ih u principu izbegavam sem kad je baš nužda, ali dobro je kad znaš šta eventualno može da ti umanji problem.
Evo ti nekoliko manje poznatih informacija o helicobacter pylori, preporuke za ishranu direktno iz gastroenterološkog dijagnostičkog centra Severne Karoline i još nekih ozbiljnih institucija:
"Ironično, ovu bakteriju inhibira upravo snižavanje pH vrednosti u želucu, tj. stvaranje kiselije sredine, iako mnogi ljudi reaguju na simptome nadraženosti želuca tako što uzimaju sredstva za smanjenje kiseline."
"Većina pacijenata koja ne uspeva da proizvede dovoljno želudačne kiseline čak i pošto je bakterija suzbijena patiće od gorušice i nadimanja želuca."
"U ubijanju bakterije helicobacter pylori u unutrašnjim oblogama želuca efikasan je nutrijent po imenu sulforafan. (...) On takođe inhibira stvaranje želudačnih tumora. Najbolji izvor sulforafana u ishrani je brokoli. Izdanci brokolija sadrže 30 do 50 puta više sulforafana nego zrela biljka. I druge kupusarke, kao što su kelj, karfiol i kupus, takođe sadrže sulforafan, samo u manjim količinama." (I kod nas je stari narodni lek za želudačne probleme sok od svežeg kupusa.)
"Iako to još nije potvrđeno kliničkim testovima, u ogledima su još neke namirnice pokazale sposobnost da inhibiraju helicobacter pylori. Tu spadaju beli i crni luk, likorika, cimet, kokosovo ulje i ljute papričice."
"Bromelain je enzim koji sadrži sumpor i nalazi se u biljkama iz porodice Bromeliaceae, kao što je ananas. Redovno pijuckanje soka ananasa može biti efikasno u lečenju infekcije bakterijom helicobacter pylori, naročito kod ljudi koji ne mogu da podnesu lečenje gde se bakterija suzbija povećanjem kiseline u želucu."
"Konzumacija probiotika i korisnih bakterija kao što su acidofilne bakterije i bifidus nema direktnog uticaja na samu bakteriju helicobacter pylori, ali se često preporučuju radi umnožavanja korisnih mikroorganizama u probavnom traktu."
"Kada ništa drugo ne pomaže ili kada postoji netolerancija na većinu lekova koji obično pomažu, treba redovno pojesti po jednu do dve kašike kiselog kupusa kad god se pojave simptomi. Kiseli kupus (inače probiotik) ima jedinstvenu sposobnost da snizi nivo kiseline u želucu kad je previsok i da ga povisi kad je prenizak. Ukoliko neko teško podnosi kiseli kupus, umesto toga može piti rasol."