home   chat  blog 

Dijeta.net

Pravo mesto za sve buce i one druge
Danas je 10 Sep 2010, 03:34

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: UN Dijeta (Rina's 90)
PostPoslato: 05 Jun 2009, 18:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2008, 11:27
UN dijeta, je dijeta na duge staze i sastoji iz 2 dela, dijete i održavanja dijete, oba dela su po 91 dan, prvi deo bez drugog nema efekta.

UN dijeta (Rina's 90)

Ova dijeta pored skidanja kilograma dovodi i do promene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Dijeta traje 91 dan i moguće je smršati i do 20 kg. Ako je potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada NE dolazi do promene metabolizma. Dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratnidan ili UH dan, vitaminski ili kako je odomaćen naziv voćni dan, pa ponovo proteinski.

REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI.

------------------------------------------------------------------------------------

DORUČAK:
Svih 91 dan VOĆE. Voće se ne smije mešati, jede se uvijek isto voće po dvije voćke, 2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže, ili ekvivalentna količina šumskog sitnog voća, npr. šolja malina

------------------------------------------------------------------------------------

PRVI - PROTEINSKI DAN

RUČAK:
Meso, dinstano, bareno ili pečeno (3 parčeta - restoranska porcija - do 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje.
Hleb - parče integralnog hleba
Salata - u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
Supa - obavezna ( bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna popite jogurt ili mleko.
NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku a ni u danu.

VEČERA:
Isto sto i za ručak, ali bez supe I BEZ HLEBA. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.

Pauza između ručka i večere je minimum 4 sata

Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do počinka prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

DRUGI - SKROBNI DAN

RUČAK:
Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir - kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kuvani paradajz) - pun tanjir
Hleb - parče
Salata

VEČERA:
Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA

Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata

Posle 20h eventualno posle 21h se ništa ne jede (s tim da od obroka do počinka prođe bar 3 sata) samo voda i blagi biljni čajevi.

TREĆI - DAN UGLJENIH HIDRATA

RUČAK:
Kuvana testenina uz dodatak začina - preliva ili slično, ili pizza s povrćem sa dodatkom paradajz pelata kao preliva (kečap nije dobrodošao u UN dijeti) ili bilo koje slano pecivo (da nije od lisnatog testa i u količini pizze - npr. 3 kifle)

VEČERA:
Jedno parče torte, ili 2-3 manja kolača, kugle sladoleda ili palačinki
(ako niste ljubitelj slatkog možete i varijantu pola od ručka ili neko slano pecivo)
Obavezno (ma šta jeli slano ili slatko) pojesti rebro crne čokolade sa što većim procentom kakaoa u sebi.

Pauza između ručka i večere je minimum 3 sata

ČETVRTI - VITAMINSKI DAN

OD DORUČKA DO VEČERE:
Voće ili povrće bez začina. Dopušteno je i sušeno voće, semenke i koštunjavo voće do 100 gr na dan podeljeno u nekoliko obroka, te sveži sokovi ili kompoti bez šećera.

Pauza između obroka ne sme biti manja od 2 sata.

DODATNE NAPOMENE:
- Obroci se ne smeju preskakati.
- Vodu pijte 2L dnevno.
- Posle kruga od 7x4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se "vodeni dan". Celog dana pije se samo voda.
- Obavezno posle voćnog, a ponekada posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom.
- Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera.
- Sokovi samo prirodni i oni se smatraju obrokom.
- Konzumiranje gaziranih pića i alkohola su zabranjeni.
- Birajte što manje kalorične namirnice.
Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu.
Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije.
Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju.
Mora se biti dosledan i uporan.
Nemojte gladovati jer ćete samo usporiti metabolizam, a nećete izgubiti suvišne kilograme.
Može se desiti da prvim danima dođe do većeg gubitka kilograma, da se naglo izgubi 3 - 4 kilograma.

Posle isteka 91 dana dijete, sledi još 91 dan koji se zove UN održavanje. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promene metabolizma.

Nakon isteka dijete i održavanja u ukupnom trajanju 182 dana preporuka je da se organizam odmara od ovog režima ishrane 3-6 meseci nakon čega možete ponoviti dijetu ili se opredeliti za nešto drugo.

NAPOMENA:
Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam.
Nije preporučljivo korištenje niti jedne dijete bez prethodne konsultacije s lekarom. Dijetu prenosimo s najboljom namerom te nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao niti za druge posledice koje njena primena može izazvati pa sprovođenje ove dijete preduzimate na vlastitu odgovornost.
Svi sadržaji namenjeni su samo opštem informisanju i ne mogu se tretirati kao zamena za medicinski ili stručni savet.
Svaki tekst i članak kao i informacije u njima su samo neobavezni saveti. Koristite ih na svoju vlastitu odgovornost i rizik. Dijeta.net, ni autori tekstova ne preuzimaju nikakvu odgovornost za predlog dat u tekstu. Iskazana mišljenja su lična i Dijeta.net i autor članka ne preuzimaju odgovornost za išta.
O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz teksta konsultujte stručnu osobu ili lekara.

Sve informacije oko knjige i link prema naručivanju ćete pronaći na stranici

Rina's 90 - priručnik za mršavljenje

Vrh

Tema posta: Re: UN Dijeta (Rina's 90)
PostPoslato: 16 Jun 2009, 09:14 
Još malo pa profi
Još malo pa profi
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2009, 06:46
Čula sam dosta preporuka o ovoj dijeti, ali mi se ne dopada to što je konstantno jednoličan način ishrane (mada, tako je i u svakoj vrsti dijete)...
Ipak, dobra strana je što nema yo yo efekta. 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 10:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

jednoličan vid ishrane je samo kod osoba koje ne kupe knjigu jer te osobe jednostavno namaju ideju šta spremiti ... naprotiv, Giga tvrdi da ishrana uopšte nije jednolična ... knjiga je puna recepata ... preko 100 recepata se nalazi u knjizi, pa ko onda može reći da je jednolično.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 16:49 
Amater
Amater
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2009, 19:00
Ćao
Ja želim da pitam,pročitala sam da izmedju obroka mora biti 4 sata,ja se vraćam sa posla u 3:30 tako da ne mogu ručak obaviti prije 4h,a mora razmak biti 4h a posle 8 se ne sme večerati.Da li imate neki predlog?
Srdačan pozdrav:)

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 18:24 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pošto je na proteinski dan minimalni razmak između ručka i večere 4 sata neka ti slobodno na taj dan večera bude do 21h, stim da nekon večere nema odalska na počinak naredna 3 sata. Ostalim danima se uklapaš sa večerom do 20h.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 18:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2009, 16:08
Imam jedno pitanjce: na proteinski dan, kada se odlucim za konzumiranje sira i mlijecnih proizvoda, smijem li popiti casu jogurta, mlijeka (sa najmanje mlijecne masti) umjesto caja ili kafe, ili moram iskljucivo uz obrok? I kolika je dozvoljena kolicina jodgurta i mlijeka?
:) hvala unaprijed

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 19:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2009, 16:08
Izvinite sto gnjavim, :oops: sjetih se jos neceg sto me zanima :
koje su namirnice kojim danima preporucljive s obzirom da me muci opstipacija (zatvor), ako imate neki predlog, bila bih zahvalna... jer sam tek pocetnik ...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 16:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Feb 2010, 13:50
da li ima medjuobroka???npr za proteinski dan,ako je dorucak oko 8,rucak u 12,vecera u 16...da li mogu da prezalogajim nesto do 20h??
za 18 dana sam skinula 3kg,u cemu je problem?!nije mi jasno :SS

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 17:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Apr 2008, 14:57
sesa je napisao:
Imam jedno pitanjce: na proteinski dan, kada se odlucim za konzumiranje sira i mlijecnih proizvoda, smijem li popiti casu jogurta, mlijeka (sa najmanje mlijecne masti) umjesto caja ili kafe, ili moram iskljucivo uz obrok? I kolika je dozvoljena kolicina jodgurta i mlijeka?
:) hvala unaprijed

Mleko ili jogurt mozes da pijes samo uz obroke i to jednu solju... :)

Citiraj:
Izvinite sto gnjavim, sjetih se jos neceg sto me zanima :
koje su namirnice kojim danima preporucljive s obzirom da me muci opstipacija (zatvor), ako imate neki predlog, bila bih zahvalna... jer sam tek pocetnik ...

Trudi se da jedes sto vise povrca jer sadrzi vlaknaste materije... :)

Citiraj:
da li ima medjuobroka???npr za proteinski dan,ako je dorucak oko 8,rucak u 12,vecera u 16...da li mogu da prezalogajim nesto do 20h??
za 18 dana sam skinula 3kg,u cemu je problem?!nije mi jasno

Ne mozes nakon vecere nista da prezalogajis... Ali zato tokom prepodneva mozes da uvedes vocne uzine... To vazi za sve dane... Ako doruckujes u 8h, u deset pojedes jednu vocku, pa u 12h pojedes jednu vocku, pa u 14h rucas i veceras u 18h... Razmak izmedju obroka minimalan je na proteinski dan 4h a na skrobni i UH 3h, na vitaminski dan mozes da jedes svaka dva sata... Dakle, razmak je minimalan ali ti ne moras da veceras 4h posle rucka, mozes i 5 i 6h razmaka da napravis ako nisi gladna... Nakon vecere mozes samo da pijes caj bez secera...
3kg za 18 dana je malo... Negde gresis... Bilo bi dobro da otvoris dnevnik i svakodnevno pises jelovnike... Tako bi mogli da te pratimo i uocimo gde se kriju greskice... :)

Ne postoje velike stvari, postoje samo male stvari učinjene sa puno ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Feb 2010, 13:50
da li mogu na proteinski kuvani kupus sa mesom uz integralni hleb,ili to vise ide na skrobni dan??hvala unapred :))

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 18:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

To je rucak za proteinski dan... :)

MOLIM VAS DA VISE NE POSTAVLJATE OVDE PITANJA VEZANA ZA UN DIJETU... POSTOJI TEMA 'PITANJA VEZANA ZA UN DIJETU' PA SVA PITANJA UBUDUCE POSTAVITE TAMO...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 19:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jul 2010, 17:34
je li dozvoljeno u toku dijete piti caja od sumskok voca bez secera ili instant sokova sto se rastvaraju bez secera..Molim vas dogovorite..:)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 22:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Aromatizovani cajevi su dozvoljeni ali instant sokove ti ne bih preporucila... :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]