DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredila: Sunset
saradnica Dijeta.net-a, Izvor www.pediatrics.about.com

Ishrana dece

 

Osnove dečije ishrane

POVRĆE

Većina roditelja zna da bi povrće trebalo da bude važan deo ishrane njihovog deteta jer je ono dobar izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Na žalost, mnogo je roditelja kojima je dosta teško da privole decu da redovno jedu makar malo povrća, a još teže da to bude svakodnevno.

Koliko bi povrća dete trebalo da jede svakoga dana?

Postoji generalno pravilo da je dovoljno 3-5 porcija povrća dnevno, ali na osnovu piramide zdrave hrane, stručnjaci daju mnogo preciznije preporuke koje se baziraju na starosti i polu vašeg deteta.

 • 2 - 3 godine - 1 šolja* povrća dnevno
 • 4 - 8 godina-1 1/2 šolje
 • 9 - 13 godišnje devojčice - 2 šolje
 • 9 - 13 godišnji dečaci - 2 1/2 šolje
 • 14 - 18 godišnje devojčice - 2 1/2 šolje
 • 14 - 18 godišnji dečaci - 3 šolje povrća svakog dana

*Napominjemo da je mera 1 šolja jednaka 250 dcl. Težina u gramima varira u odnosu na volumen povrća koje stane u jednu šolju, s tim da se pod 1 šoljom zelenog lisnatog povrća podrazumeva zapravo količina koja stane u dve šolje.

Ako vam je ipak draže da računate u "obrocima", a ne u šoljama zapamtite da je jedan obrok jednak 1/2 šolje svežeg ili kuvanog povrća, 1 šolji lisnatog ili 1/2 šolje konzerviranog ili skuvanog zrnastog povrća. Obroci za mlađu decu su još manji, pa je obrok za dvogodišnjake ili trogodišnjake jednak otprilike polovini obroka za odrasle.

U prilog ovom treba reći da bi deca trebala u toku nedelje da jedu raznovrsno povrće: tamno zeleno (brokule, zelje, spanać, zelena salata), narandžasto (šargarepu, tikvu, bundevu), suva sočiva i zrnasto povrće (kukuruz, grašak, pasulj) kao i drugo povrće (karfiol, celer, krastavac, paradajz, tikvice).

Kako navesti decu da jedu više povrća?

Većina stručnjaka preporučuju da se počne rano tako što će se detetu što pre ponuditi širok izbor voća i povrća. Od pomoći će biti i ako:

 • Date dobar primer tako što ćete i sami jesti povrće;
 • Zajedno sa povrćem ponudite niskokalorične prelive i umake;
 • Pomešate povrće sa hranom koju vaše dete već voli, na primer: kao nadev na pici, ili dodatak u sosu za špagete, ili u supi;
 • Dozvolite deci da sama zasade svoje povrće ili idite zajedno na pijacu da ga kupite;
 • Sveže povrće servirate kao grickalice, na primer mladu šargarepu.
 • Dajete deci mogućnost da biraju. U početku ponudite male obroke i imajte na umu da neki mali izbirljivci neće ni probati novo povrće sve dok ga ne vide najmanje 10 puta na tanjiru.

 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.