DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredila: Tixy, član dijeta.net tima

Dijeta bez glutena

 

dijeta bez glutena

Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Generalno je jedna od terapijskih dijeta koja je napravljena za pacijente sa celijakijom (poremećaj absorbcije glutena, tj. belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma), ili za ljude sa blažome netolerancijom na gluten.

Ali, ova dijeta se pokazala i kao odlična dijeta za pročišćenje organizma i kod potpuno zdravih osoba pa čak i pristojan gubitak kilograma (na 4 dana gubi se 1-1,5 kg težine). Naime, postoji mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine. Naučnici još polemišu da li je u pitanju neka skrivena netolerancija ili nešto drugo a nama preostaje da sami probamo pa ako nam odgovara - zašto da ne - prihvatimo bezglutenski životni stil.

Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe, dijeta bez glutena strogo zabranjuje hleb, testenine i skoro svu industrijski procesiranu hranu budući da se u njoj uvek pronađe nešto glutena. Pored toga, naravno, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzervisanu hranu, peciva, kolače, sladoled, upakovano meso i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo. Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna.

Još se mogu koristiti proso, pirinač, aktivni suv kvasac i mleko u prahu.


Plan za ishranu bez glutena

Doručak: 1 kuvano jaje, 200 g sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaja sa mlekom.

Drugi doručak: 200 ml soka.

Ručak: 200 ml riblje čorbe sa krompirom i šargarepom, 100 g kuvane ribe, 100 g kuvanog krompira sa graškom, 100 g salate od povrća sa biljnim uljem, 20 g hleba bez glutena, 200 ml kompota od voća.

Drugi ručak: 100 g sira, 100 g voćne salate, 50 g kukuruznih štapića, 20 0ml kefira.

Večera: 1 krastavac, 100 g izdinstane ćuretine, 20 g hleba bez glutena, 150 g kuvanog krompira sa graškom, 200 ml čaja sa šećerom bez glutena.

Pred spavanje: 200 ml jogurta.Teškoći u ishrani bez glutena vezani za mršavljenje

Možda glavni nedostatak u ishrani je da je skoro nemoguće potpuno izbeći gluten, budući da je česti sastojak konvencionalne hrane.


Prednosti ishrane bez glutena

Sa ovom dijetom možete izgubiti težinu i očisti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da izgubite težinu.

Pored rešavanja problema glutena, ova ishrana vrši korekciju eventualnih vitaminskih i mineralnih nedostataka.


Zaključak

Sve u svemu - nije loše probati par dana dotičnu dijetu, pratiti rezultate a zatim, na osnovu njih i subjektivnog osećaja napraviti sopstveni dijetni plan koji može da uključuje i delimični unos namirnica koje sadrže gluten.


 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.