DIJETE ZDRAVLJE LEPOTA  VEŽBANJE DUH/TELO TABLICE I ALATI RIZNICA
RECEPTOTEKA  

FORUM

O NAMA
MARKETING
KONTAKT
HOME
  Najčitanije:
UN dijeta
Mesečeva dijeta
Dijeta sa jabukama
Dijeta sa jajima
Pritkinova dijeta
Iskustva
Dijeta recepti
knjige Knjige
Zabava
 
Zapamti i podeli sa drugima!
   
  Izračunajte:
Nutritivne tablice
Indeks telesne mase
Bazalni metabolizam
Potrošnja kalorija
Tablica težina
 

 

 

Priredio: DN Tim
redakcija Dijeta.net-a

Dijeta 1200 kalorija

 

Dijeta bazirana na unosu 1200 kalorija dnevno je u stvari preporučeni minimum za sigurno i zdravo mršavljenje. Smatra se da za većinu ljudi, 1200 kalorija predstavlja dozvoljenu redukciju kalorijskog unosa koji istovremeno - mudrim kombinovanjem namirnica - doprinosi da se unesu i svi nutritivi neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

I zato nije nikakvo čudo da su mnogi dijetni planovi razvijeni od strane nutricionista upravo bazirani na unosu 1200 kalorija dnevno.


Osnove dijete

Dijetni plan je fokusiran na koncept kontrole brojanja kalorija. Ili jednostavnije: Ako unosite manji broj kalorija nego što vam je potrebno - gubićete težinu. Osobama na dijeti se preporučuje maksimalni dnevni unos od 1200 kalorija što zahteva malo više pažnje i poznavanja kalorijske vrednosti namirnica. Uostalom, danas se veoma lako mogu naći tablice kalorijskih vrednosti namirnica i to značajno olakšava "računanje" kod ove dijete.


Preporučena hrana

Ne postoji specifična hrana koja se preporučuje mada ćete imati znatno veće koristi ako konzumirate sveže i neprocesirane namirnice uključujući voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, ribu i mesa siromašna masnoćama.


Primer jelovnika

Doručak

1 šolja kuvanih integralnih žitarica
• 1 šolja obranog mleka
• 1 banana

Ručak

tuna sendvič sa hlebom od celog zrna
• 2 šolje sirovog mešanog povrća (recimo: šargarepa, crvena paprika, celer)
• 1 mala jabuka

Popodnevna užina

1 nektarina ili komad nekog drugog voća
• čaša mineralne vode s limunom

Večera

100 grama pilećih prsa na žaru
• 1 šolja parenog graška
• Salata od 1 šolje zelene salate, 1/2 šolje paradajza, 1/2 šolje narendane šargarepe sa 2 kašičice maslinovog ulja i prirodnog jabukovog sirćeta (po ukusu)
• 1 jabuka

Večernja užina

1 mala kruška


Preporuke za vežbanje

Ne postoje posebne preporuke za vežbanje kod ove dijete ali budite uvereni da će svakodnevna polusatna planirana aktivnost srednjeg intenziteta (brža šetnja, vožnja bicikla, lagano trčanje…) znatno doprineti vašem bržem gubitku kilograma i poboljšanju zdravlja. Obratite pažnju da vaša fizička aktivnost ne bude prevelika jer, budući da vam je kalorijski unos nizak, možete da dovedete sebe do stanja iscrpljenosti. Zato je i ovde, kao i u svemu, ključ u umerenosti.


Troškovi

Praktično, ova dijeta ne zahteva ni posebne namirnice ni opremu tako da nema ekstra troškova. Eventualno, trebaće vam možda neko pomoćno sredstvo kao što je kuhinjska vaga i knjiga sa kalorijskim tablicama (mada se na netu mogu naći i specijalizovani sajtovi sa velikim bazama podataka tj. kalorijama za gotovo sve namirnice).


Zašto izabrati baš ovu dijetu

  • Ukoliko izaberete kvalitetne namirnice (po mogućstvu ekološki gajene) bićete siti svo vreme na ovoj dijeti;
  • Sprovođenje kalorijskih dijeta je u većini slučajeva delotvorna metoda mršavljenja;
  • U ovoj dijeti imate punu slobodu izbora namirnica (možete jesti bilo koju vrstu hrane) sve dok zadati dnevni unos (1200 kalorija) ne bude dostignut;
  • Može se prilagoditi posebnim stilovima života kao što su vegetarijanska ishrana, ili poremećajima recimo dijabetes i sl;
  • Brzi početni gubitak težine može povećati motivaciju za kreiranje dugoročnog plana mršavljenja.

Koje su mane ove dijete

  • Potrebno je meriti hranu i računati kalorije;
  • Dijeta se mora pažljivo planirati da bi se sprečili prehrambeni nedostaci;
  • Mnogi će na dijeti iskusiti umor i glad - uobičajna stanja za niskokalorijske dijete;
  • Ova dijeta nije pogodna za fizički aktivne osobe;
  • Postoji rizik vraćanja težine kada se poveća kalorijski unos tj. vrati na "normalnu" ishranu.

ZAKLJUČAK

1200 kalorijska dijeta će verovatno dati dobre rezultate kod većine osoba, barem u kratkom vremenskom roku. Međutim, da bi mršavljenje bilo kontinuirano neophodno je uključiti i druge svakodnevne zdrave navike tj. promeniti životni stil.

Dijeta će imati povećane izglede za uspeh ako naučite kako da odaberete nutricionistički izbalansiran obrok, kako da upravljate psihološkim stresom i kako da uključite fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu. 

FaceBook stranica:


  Dijeta.net i na:  
Facebook grupa
Twitter
Google+
     

Pomozite zivotinjama za vreme hladnog vremena!

 

 

   

reklama

[ Vrh stranice ]
   

   

Sadržaj ovog sajta je vlasništvo www.dijeta.net-a :: Neka prava su zadržana i nalaze se pod Creative Commons 3.0 licencom. To znači da se mogu preuzimati tekstovi ali mora biti imenovan pravi izvor informacije (link prema sajtu www.dijeta.net), sadržaj se ne sme koristiti u komercijalne svrhe i ne sme se menjati na bilo koji način

Copyright: dijeta.net 2007-2016.